welcome


Tuesday, November 16, 2010

PUDING KARAMEL PERISA NESCAFE

Bahan-bahan A :
gula karamel
100 gram gula halus
4 camca makan air

Bahan-bahan B :
110 gram gula
500 ml susu segar
5 biji telur
2 camca makan serbuk nescafe

Cara-cara membuatnya :
1.Untuk menyediakan gula karamel,campurkan semua bahan A.
2.Masak campuran bahan A sehingga warna keperangan.Tuang ke dalam loyang pembakar dan biar gula karamel itu mengeras.
3.Untuk menyediakan puding,campurkan nescafe dan gula kedalam susu segar.Kemudian masak diatas api sehingga susu menjadi suam.Kacau gula didalam susu suam sehingga menjadi larut
4.Pecahkan telur dalam mangkuk yang berasingan.Tuangkan susu tadi ke dalam telur sambil dikacau sehingga sebati.Pastikan dikacau secara rata agar telur sekata.
5.Tuang bancuhan puding kedalam loyang pembakar yang mengandungi gula karamel tadi.
6.Bakar dalam 30minit..

p/s : Mak cakap,kalau nak puding karamel ni soft lagi,tambah jumlah telur..


Selamat mencuba dan menjamu selera..

No comments:

Post a Comment