Asal usul menu ini masih dalam kajian,ntah dari mana asalnya masak lemak nangka ni pun aku tak pasti.Apa yang pasti ini adalah antara menu kegemaran aku...ditambah dengan sambal,pergghh,,memang best ditambah lagi dengan ulam-ulaman..makan ramai sambil bersila,memang berpinggan juga aku menambah nasi nye..huhu..Jom kita masak..
Bahan-bahannya :
1 biji nangka muda
1/2 biji kelapa *diambil santannya
1 inchi kunyit hidup *diketuk
Bahan kisar :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu ikan bilis
garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya :
1.Masukkan nangka,santan dan bahan kisar dalam 1periuk.
2.Masukkan kunyit hidup,ikan bilis yang telah dibasuh bersih dan garam secukup rasa.
3.Masak dalam 10minit kemudian sedia untuk dihidang..
p/s : pesan mak,masa korang nak celur nangka tu,titiskan minyak dalam 2,3titik kat dalam periuk tu..nanti mudah sikit nak basuh periuk..1lagi,mak biasa blande kelapa parut dengan air panas,sebab? korang tak perlu kacau lagi,hanya biarkan ia mendidih kemudian tutup api je..
selamat mencuba dan menjamu selera
No comments:
Post a Comment