welcome


Saturday, October 16, 2010

SPAGETI

Petang yang sunyi...fikiranku berkira-kira untuk memasak sesuatu yang simple untuk perut yang mula menyanyi.Terpandang je buah tomato yang segar dan lebihan daging alanna di peti sejuk, hati berbunga riang untuk menikmati spageti yang dah berminggu-minggu aku inginkan...satu persatu bahan aku keluarkan dari peti ais..so,ape lagi..JOM!! kita masak..


Bahan-bahannya :
500 gram spageti
450 gram daging *dipotong kecil
3 biji bawang besar *dikisar
2 ulas bawang putih *dikisar
3 biji tomato buah *dipotong dadu
1 batang lobak merah *dipotong dadu
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap
garam secukup rasa
black papeer/keju *sebagai penambah rasa

Cara-cara membuatnya :
1.Didihkan air dalam 1 periuk,tunggu sehingga air menggelegak masukkan spageti,biarkan selama 7minit kemudian angkat dan toskan.
2.Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3.Masukkan sos cili,sos tomato dan kicap,kacau sehingga mendidih kemudian masukkan daging,buah tomato, lobak dan garam secukup rasa.
4.Biarkan selama 15minit agar daging masak kemudian tuang sos/kuah spageti tadi ke atas spageti.
5.Sebagai penambah rasa,taburkan black papper atau hirisan keju di atas hidangan.

Selamat mencuba!!

3 comments: